Kosten en vergoeding

Wel of geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie in 2014?

Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heel veel Nederlanders hebben dan ook een aanvullend pakket voor fysiotherapie. Er zijn ook mensen die de kosten voor fysiotherapie zelf betalen. Vraagt u zich af of u zich aanvullend moet verzekeren voor fysiotherapie? Op deze pagina leest u precies hoe het zit.

In welke gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering?
De vergoeding vanuit de basisverzekering hangt af van uw leeftijd en de vraag of u een aandoening hebt die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ staat of last heeft van urine incontinentie.

U bent jonger dan 18 jaar
Bent u jonger dan 18 dan worden per indicatie de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Mocht u daarna voor deze indicatie nog behandelingen nodig hebben, dan worden maximaal de volgende 9 behandelingen ook vergoed.

Heeft u een chronische aandoening (check hiervoor de lijst ‘chronische aandoeningen’), dan wordt de behandeling van deze aandoening volledig vergoed.

U bent 18 jaar of ouder
Bent u 18 jaar of ouder dan wordt fysiotherapie beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u last van urine incontinentie, dan worden de eerste 9 behandelingen voor bekkenfysiotherapie vergoed. Houd er rekening mee dat u (jaarlijks) eerst uw eigen risico moet betalen (als u deze nog niet heeft betaald voor andere zorg).

Heeft u een aandoening die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ voorkomt? Dan zult u de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen of worden vanuit uw aanvullende verzekering voldaan voor zover verzekerd. De behandelingen die u daarna nodig heeft, worden vanuit de basisverzekering vergoed. U moet echter wel jaarlijks eerst uw eigen risico betalen (als u deze nog niet heeft betaald voor andere zorg).

Wel of geen een aanvullende verzekering voor fysiotherapie?
Of u een aanvullende verzekering nodig heeft, hangt af van uw zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening.

Sport u of beweegt u intensief dan is er altijd een kans dat u een blessure oploopt en fysiotherapie nodig heeft. Ook als u vaker last heeft van uw spieren of gewrichten zult u mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut.

Heeft u geen klachten, leeft u gezond en beweegt u niet intensief dan is de kans dat u fysiotherapie nodig heeft een stuk kleiner. Toch kan het altijd gebeuren dat u onverwacht een beroep moet doen op de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld na een ongelukje tijdens het klussen in huis of een ongelukkige val.

Zonder aanvullende verzekering betaalt u de kosten voor fysiotherapie zelf. Een reguliere behandeling fysiotherapie kost circa € 29. U zult dus de afweging moeten maken: fysiotherapie zelf te betalen als er iets gebeurt of een (maandelijkse) premie betalen voor een aanvullend pakket met een dekking voor fysiotherapie.

Wilt u voor 2014 een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten? Op deze pagina vindt u een checklist die u helpt de juiste keuzes te maken. http://www.defysiotherapeut.com/fysiotherapie-in-2014/checklist-goed-ver...

Aanvullende verzekering met meer dan 36 behandelingen
De fysiotherapeut helpt mensen met aandoeningen aan spieren en gewrichten te herstellen, de klachten zoveel mogelijk te verminderen of er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Vooral voor mensen die veel naar de fysiotherapeut (denken te moeten) gaan, is het goed om na te denken over een (goede) aanvullende verzekering. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen. Er zijn een aantal verzekeraars die een aanvullende verzekering bieden met meer dan 36 behandelingen fysiotherapie of zelfs onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Voor sommige mensen is dit handig.

Voor uitgebreide informatie over verzekeringen en zorgvergelijkers kijk op: www.fysiotherapie2014.nl

 

Wanneer u niet (voldoende) verzekerd bent voor fysiotherapie ontvangt u de nota thuis.

Tarieven

Fysiotherapie:

 
Regulier zitting fysiotherapie € 31,50
Reguliere zitting inclusief aan huis toeslag € 42,50
Reguliere zitting inclusief inrichting toeslag € 44,50
Groepsbehandeling € 15,00
Consult fysiotherapie onderzoek € 56,50
Consult fysiotherapie onderzoek inclusief aan huis toeslag € 69,40
Consult fysiotherapie onderzoek inclusief inrichting toeslag € 63,00  
Lange zitting complexe/meervoudige zorgvragen € 43,50
Lange zitting complexe/meervoudige zorgvragen inclusief aan huis toeslag € 56,40
Lange zitting complexe/meervoudige zorgvragen inclusief inrichting toeslag € 50,40
   
Screening € 17,50
Screening inclusief aanhuis toeslag € 30,00
Screening inclusief inrichting toeslag € 24,00
Intake en onderzoek na screening € 43,50
Intake en onderzoek na screening inclusief aanhuis toeslag € 56,40
Intake en onderzoek na screening inclusief inrichting toeslag € 50,00
Intake en onderzoek na verwijzing  € 44,50
Intake en onderzoek na verwijzing inclusief aanhuis toeslag € 56,40
   
Medical tape (als onderdeel van de behandeling) €  4,00
Medical tape (op zichzelf staand, zonder declaratie fysiotherapie) € 10,00
Medical tape (rol 5m, te gebruiken als onderdeel van de behandeling) € 16,00
   

Manuele therapie:

 
Zitting manuele therapie € 43,50
Zitting manuele therapie inclusief aanhuis toeslag € 55,40
Zitting manuele therapie inclusief inrichting toeslag € 49,40
   
Korte Rapportage € 10,00
Uitgebreide Rapportage € 45,00