Specialisten in beweging

Bij SMC de Bron weet Freek van Vliet alles over voeten. Als podoloog kijkt hij – simpel gezegd – naar hoe u staat en loopt. Er is namelijk een belangrijk verschil tussen een stilstaande en een bewegende of lopende voet. Maar het hoeven niet speciaal voetklachten te zijn, waarmee u bij de podoloog terecht kunt. Soms zijn klachten in knie, heup, rug en zelfs hoofdpijn een gevolg van verborgen problemen in uw manier van staan en/of lopen!

Freek-van-Vliet

De podoloog bespreekt uw klachten en eventuele blessures en bekijkt uw schoeisel. Gedragen schoenen vertellen namelijk heel veel over hoe u loopt en uw voeten belast. Freek van Vliet kijkt onder meer naar de
slijtage van de slijtzool, de stand van de hak en de afdruk van de binnenzool. Ook maakt hij afdrukken van uw voeten in statische en dynamische toestand, dat wil zeggen als u staat en als u loopt. Bovendien kan met behulp van video-opnames uw looppatroon in kaart worden gebracht. Ten slotte krijgt u na een uitgebreide analyse een goed onderbouwd advies. Dat kan variëren van een suggestie voor een bepaald type (sport)schoen tot een uitgewerkte aanbeveling voor op maat gemaakte inlay’s, maar daartussen zitten uiteraard nog talloze andere oplossingen voor uw nijpende (voet)problemen.

Bij de een leidt een bepaald bewegingspatroon tot klachten, terwijl een ander nooit ergens last van krijgt. Dat geldt niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in de sport. Iemand die regelmatig of zelfs dagelijks sport vergt veel van zijn lichaam en het is maar de vraag of het lichaam die belasting aankan. Ook iemand die te weinig beweegt kan problemen krijgen, omdat zijn belastbaarheid verminderd is. Het opbouwen van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid, dat is waar het allemaal om draait. Belasting is de optelsom van wat een mens allemaal doet op een dag: werken, sporten, rusten, etc.

Belastbaarheid is de hoeveelheid belasting die een lichaam kan hebben en die is afhankelijk van een aantal elementen:

  1. Lichamelijke gesteldheid (hoe fit u bent)
  2. Geestelijke gesteldheid (bent u moe of uitgerust)
  3. Schoeisel (voor ondersteuning of demping)
  4. Ondergrond (bijvoorbeeld gras of harde vloer)

En ook al bent u helemaal niet geblesseerd, toch is het zaak om al trainende uw belastbaarheid te verhogen. Met de keuze van het juiste schoeisel (eventueel aangepast) voorkomen wij hier dan klachten mee.
Heeft u wel last van een blessure, dan is het van groot belang dat u uw manier van bewegen corrigeert, dat wil zeggen dat u zo onbelast mogelijk beweegt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: geschikt
schoeisel – met eventuele aanpassingen – kan een grote bijdrage leveren aan het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid, en zo aan het voorkomen of verhelpen van allerlei klachten. SMC de Bron werkt hiervoor samen met Schiedon orthopedie uit Amstelveen. Iedere woensdagmiddag is er iemand van Schiedon aanwezig waardoor wij officieel aanmeetpunt voor orthopedisch schoeisel zijn. Maar wij hebben bijvoorbeeld ook een voorraad wandel-, en hardloopschoenen bij de Bron om die u iedere dag aan te kunnen meten. Voor het aanmeten van orthopedisch schoeisel, sportschoenen of individuele inlay’s dient u wel (net als bij fysiotherapie) van tevoren een afspraak te maken.