Specialisten in beweging

Ook voor spanningsgerelateerde klachten bent u op het juiste adres bij onze oefentherapeut mensendieck.

 Ontspannen zijn is goed voor uw gezondheid

Voelt u zich in balans en zit u lekker in uw vel? Zowel privé als in ons werk worden er regelmatig hoge eisen gesteld. Soms vanuit de omgeving, soms vanuit onszelf. Een stressvolle baan, een drukke werkomgeving, een conflict, ingrijpende gebeurtenissen, moeite met om hulp vragen, een verlaagde belastbaarheid en misschien gewoon stressgevoelig. De ene persoon kan meer stress verdragen dan de ander.

Waarom voelt de mens zich af en toe gespannen?

Spanning is nodig om te kunnen presteren, om scherp te zijn en vlug te kunnen reageren tijdens bedreigende situaties. Een hoge werkdruk is geen probleem zolang er maar op tijd ruimte is voor ontspanning van lichaam en geest.

Wat er tegenwoordig vaak speelt is dat deze ‘gezonde stress’ omslaat in ongezonde/ te veel stress. Dit komt doordat er te weinig rust en herstelmomenten zijn. Er kunnen stress- en spanningsklachten ontstaan wanneer het evenwicht tussen deze lichamelijke en mentale belasting/belastbaarheid uit balans raakt. Zowel overbelasting als onderbelasting kan klachten geven.

Bij overbelasting is er bijna geen sprake van herstel van lichaam en geest. Het lichaam blijft overactief wat weer invloed heeft op diverse klachten. Het overactieve lichaam komt te weinig in ontspanning waardoor het immuunsysteem minder goed werkt en het lichaam zich niet voldoende kan herstellen. Hierdoor kan er op den duur uitputting ontstaan. Door vermoeidheid lukt het nog minder goed om te relativeren waardoor er nog meer stress kan worden ervaren. Als deze cyclus niet doorbroken wordt, kan er op den duur een Burn-Out ontstaan. Het lichaam is dan letterlijk opgebrand. Deze ongezonde stress uit zich vaak in allerlei lichamelijke reacties. Ook is er regelmatig sprake van steeds terugkerende of chronische klachten. Klachten die op deze manier ontstaan, noemen we psychosomatische klachten (psyche = geest, soma = lichaam). De klachten bij te veel stress uiten zich meestal in fysieke en psychische klachten.

 

Fysieke klachten: hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, algehele vermoeidheid, slapeloosheid, nek-en rugklachten, RSI/KANS, buikklachten, benauwdheid, hyperventilatie en hartkloppingen.

Psychisch: prikkelbaarheid, piekeren, moeite met concentratie, sombere gevoelens, slapeloosheid, angstgevoelens, onzekerheid, overspannenheid, burn-out.

Sociaal: conflicten, verminderde prestaties, verminderde motivatie, ziekteverzuim.

De oefentherapeut mensendieck geeft u inzicht in de relatie tussen uw lichamelijke klachten en de achterliggende (mogelijke) psychosociale oorzaken. U krijgt diverse handvatten aangereikt om uw gezondheid positief te beïnvloeden. De therapeut leert u weer signalen van uw lichaam te voelen en hiernaar te luisteren. Het leren omgaan met de stressfactoren en het leren ontspannen spelen hierbij een belangrijke rol.